söndag 12 juni 2016

Tio lektioner i matlagning av Lotta Lundgren

Visst känns det fel med en kokbok i pocketutgåva? Hade det inte rört sig om Lotta Lundgrens rosade Tio lektioner i matlagning så vette tusan om jag hade slagit till. Men nu är Lundgren en favorit hos mig och dessutom är lättviktiga pocketböcker så föredömligt enkla att stuva ner i en redan knökfull resväska.

Lundgren, ja. För mig var hon den stora behållningen med Historieätarna: hon har en kombination av värme och skärpa som jag gillar. Inte bara mystrevlig, utan med ett sarkastisk stråk som livar upp som en skvätt citron. För som Lundgren skriver: “Mat utan syra är som människor utan humor, man blir liksom aldrig riktigt intresserad.”

Sin kokbok (kanske är matlagningsbok en bättre benämning) har hon delat upp i tio (och ett halvt) kapitel, med namn som “Känslor”, “Verktyg”, “Kött” och “Pengar”. Det är alltså hela matlagningens filosofi samt dess användning i gråtrist vardag som avhandlas. Ganska mycket som ska klämmas in på under 300 sidor, särskilt som åtta av dem ägnas åt att beskriva en räcka gamla pojkvänner i en något bisarr men mycket rolig monolog som mynnar ut i tre efterrättsrecept. Dock flummar det aldrig ut för mycket, utan Lundgren lyckas alltid styra upp det på slutet, på samma sätt som hon räddar det ingående och på gränsen till långrandiga kött-kapitlet med att till slut utbrista att hon är “så fruktansvärt trött på att skriva om lamm nu”.

Mest av allt uppskattar jag Lotta Lundgrens matlagarglädje. Hon är ingen matsnobb utan verkar bara älska att äta och laga mat. Min egen inställning till matlagning är mer av typen nödvändigt ont, men det är svårt att inte bli inspirerad när hon förklarar hur hon tänker när hon sätter ihop en måltid. Över huvud taget är hennes inställning sympatisk – följ inte recept utan sätt ihop några smakar du tycker passar och laga något utefter det. Det är ungefär så jag gör när jag lagar mat också, även om slutresultatet knappast blir lika gott som om Lundgren stod i köket. Men jag tror bestämt att jag ska prova några av smakkombinationerna hon bifogat i en lång lista längst bak i boken och se om dessa lyckas mig bättre. I vilket fall känns det bra mycket roligare än att prickfritt följa recepten i de andra kokböckerna jag har stående på kökshyllan.

6 kommentarer:

MissMagic sa...

Verkar som en rolig och mycket originell bok :)

Eva Karlsson sa...

Tack för tips om att den har kommit som pocket. Från och till har jag varit nyfiken på den här kokboken, bara för att den verkar så kul som läsning. Rent receptmässigt vet jag inte om jag har någon nytta av den sedan jag lade om kosten och numera inte äter socker, gluten och mjölkprodukter - eller vad tror du? Finns det något recept som skulle passa även mig?

Bara hittepå sa...

Det är den! Annorlunda utan att det blir ansträngt.

Bara hittepå sa...

Jag tror den skulle passa dig alldeles utmärkt. Det är inte särskilt många recept med och det underliggande budskapet med hela boken är att överge recept och istället improvisera fram rätter baserat på smaker som passar ihop. Jag kan tänka mig att det temat passar ännu bättre för dem som av olika anledningar utesluter vissa födoämnen ur kosten.

Eva Karlsson sa...

Tack, vad roligt. Upptäckte den nu på Storytel så nu är den nerladdad till någon gång framöver.
Apropå ljudböcker, minns inte hur jag skrev om det i en tidigare kommentar, men i vintras hade jag jättesvårt att lyssna klart. Men nu har det gått jättebra igen. Perfekt när man städar, diskar eller promenerar.

Bara hittepå sa...

Så bra! Hoppas att det är Lotta Lundgren som läser. Hennes långsamma röst passar texten väldigt bra (åtminstone inne i mitt huvud).

Och vad skönt att det funkar med lyssnandet igen.