lördag 4 juni 2016

Enkät från Kulturkollo om lånade, bytta och fådda böcker

Ingen bokbloggsjerka idag, men som tur är finns det en enkät från Kulturkollo istället. Visserligen några dagar gammal, men bättre sent än aldrig heter det ju.

Hur många biblioteksböcker har du hemlånade just nu?
Noll. Jag har faktiskt inte ens ett bibliotekskort till mitt lokala bibliotek. Oförsvarligt, jag vet. Om jag nu ska försöka mig på en förklaring är det att jag bor i Tyskland och att det inte finns så stort utbud av böcker för mig här. Dock har jag en del lånade böcker från mina föräldrars ganska omfattande boksamling, t.ex. Selma Lagerlöfs Jerusalem som jag borde ta mig an snart. Jag är ett stort Selma-fan och väntar bara på att det rätta tillfället ska infinna sig. Får se om det tyska ösregnet håller i sig…

Vilken var den senaste boken du fick?
Kunsten at græde i kor av Erling Jepsen. Mycket, mycket bra. Skrev om den här.

Vilken var den senaste boken du gav bort?
Det minns jag faktiskt inte, men det är mycket sannolikt att det var den engelska översättningen av antingen Röde Orm av Frans G. Bengtsson eller Utvandrarna av Vilhelm Moberg. Just dessa två tillhör mina absoluta favoriter och eftersom de är så tydligt förankrade i svensk historia tycker jag att de är extra roliga att ge bort till icke-svenska vänner.

Vilken var den senaste boken du bytte till dig och mot vad?
Tror aldrig jag bytt till mig en bok.

Vad läser du just nu och hur fick du tag på den boken?
Jag har alltid några stycken på gång. Just nu är det:
Tio lektioner i matlagning av Lotta Lundgren (svensk bokhandel)
Der Hals der Giraffe av Judith Schalansky (utländsk bokhandel)
How To Write Fantasy and Science Fiction av bl.a. Orson Scott Card (Amazon)

6 kommentarer:

Helena (Kulturkollo) sa...

Jag tycker du är ursäktad för det där med lånekortet, det är ändå lite speciella omständigheter du presenterar :-) Tur att föräldrarna ställer ut som vikariernade bokutlånare, jag är också Selma-fan men har inte läst Jerusalem än. Vore kul att hinna med det i sommar...

C.R.M. Nilsson sa...

Det här påminner mig om att jag måste försöka läsa Utvandrarna nu i sommar. Jag har velat läsa Mobergs Utvandrarsvit hur länge som helst, men det har inte blivit av. Nu har jag köpt alla delarna på bokrean, så det får nog bli av snart :)

Bara hittepå sa...

Fördelen med familjebiblioteket är ju också att det går att få mycket specialiserade boktips som tar hela ens uppväxt och vuxna liv med i beräkningen. :)

Bara hittepå sa...

Köp ett paket näsdukar också. :)

Det är länge sedan jag läste sviten. Gymnasiet tror jag. Kanske läge att läsa om dem snart. Nu med alla flyktingar som kommer till Sverige och Europa känns det som att romanerna fått ny relevans, en påminnelse om att det inte var så länge sedan det var svenskar som gav sig av i hopp om ett bättre liv.

Monika sa...

Vilken lysande idé att ge bort översättningar av två svenska nationalepos. Det ska jag komma ihåg :)

Bara hittepå sa...

Det är en lagom stor, lagom personlig present som funkar i många sammanhang tycker jag. Förutsatt att mottagaren gillar att läsa så klart. :)