fredag 19 juni 2015

Bokhandelssafari

Idag skriver Liv om hur vi borde masa oss till bokhandeln istället för att beställa böcker på nätet (här). Jag kan inte annat än hålla med, även om jag tycker att en nätköpt bok är bättre än ingen alls. En stad utan en välsorterad bokhandel är en samling hus och inget mer. Use it or lose it, som det heter.

I samma anda skulle jag vilja tipsa om ett litet fritidsnöje jag ägnar mig åt, nämligen bokhandelssafari. Konceptet är enkelt. När jag reser till en ny stad letar jag upp en trevlig bokhandel och gör en utflykt dit. För lite större städer finns det ofta listor och recensioner på nätet om man vill läsa på i förväg. Dessa små exkursioner har lett till många av mina finaste resminnen och dessutom är böckerna trevliga souvenirer i hyllan.

Här är några av mina favoriter:

Edinburgh Bookshop, Edinburgh, Skottland
Inköpt bok: The Prime of Miss Jean Brodie av Muriel Spark
Jag frågade efter en bok med lokalanknytning och fick veta att Sparks klassiker baserades på skolan om hörnet. Det blir inte bättre än så.

Kemptown Bookshop, Brighton, England
Inköpt bok: Longitude av Dava Sobel
Sober bokhandel i färgglada Brightons färggladaste distrikt. Besöket kan med fördel följas av en promenad längs stranden tillbaka in till centrum.

Seminary Co-op Bookstore, Chicago, USA
Inköpt bok: Ella Minnow Pea av Mark Dunn
Också inköpt: The Land of Invented Languages av Arika Okrent
Helt outstanding bokhandel för den mer facklitterärt lagde. Jag vill tillbaka till Chicago enbart för att få besöka den igen.

Sverige/Norden har jag tyvärr sämre koll på. Tips är mycket välkomna.

4 kommentarer:

Lugn. Det ordnar sig. sa...

Ett av mina favoritminnen av boksafari är "Books for Cooks" i London. En underbar liten bokhandel i Notting Hill. Bara kokböcker, och en liten restaurangdel som serverar smakprov ur några av böckerna. Frukost på morgonen, därefter lunch, därefter kakor, därefter middag.

Bara hittepå sa...

Oj, de tar ju verkligen bokhandelskafét till en helt ny nivå! Ska försöka ta mig dit nästa gång jag är i trakterna. Tack för tipset! :)

P.M. Wilson sa...

Det låter som ett roligt tips! Och ja man borde verkligen stötta bokhandlarna just nu men som du säger att handla en bok på nätet är ju bättre än inte alls.Bara hittepå sa...

Ja, det ÄR verkligen roligt! Och dessutom ofta ett bra sätt att se de de mindre turistiska delarna av en stad, som man kanske inte kommit till annars. Enda problemet är att det kan bli tungt att släpa hem alla böckerna sedan. :)