söndag 19 oktober 2014

Upptäckarglädje

I helgens bokbloggsjerka undrar Annika:

Vilken bok bör man inte veta någonting alls om innan man själv läser den?

Mitt svar är alla böcker. Finns det något bättre att plocka upp en bok med noll förväntningar och tjugo sidor senare befinna sig i en ny, fantastisk värld man inte anade fanns? Nej, just det.

Av lite samma anledning skriver och läser jag helst inte alltför detaljerade recensioner i förväg (efteråt är en annan femma så klart). Lagom är bäst - några rader som ger en känsla av bokens innehåll och stil räcker. Därtill gärna ett utlåtande om vad recensenten tyckte, inte för att böcker är objektivt "bra" eller "dåliga" (med några undantag kanske!), men för att jag lyssnar mer till boktips från dem som har tidigare läst och gillat samma böcker som jag. Men mer än så vill jag helst inte veta!

Om jag nu måste komma dragande med ett exempel så blir det Gone Girl. Det finns mycket att diskutera i den, men läs boken först och diskussionerna sedan!

Jag har skrivit (medvetet vagt) om Gone Girl här. Dessutom kom underbara Hanna Fahl med några intressanta reflektioner kring ett av bokens centrala teman i dagens DN här (spoilervarning).

5 kommentarer:

Monika sa...

Det är ju lite av en balansgång det där. Om jag inte vet något alls om boken så vill jag ju inte läsa den, lite vill jag nog veta. Åtminstone så jag kan bedöma genre :)

Bara hittepå sa...

Jo, det har du rätt i. Det bästa kanske är att ta reda på lite lagom mycket och sedan låta boken ligga ett tag så att man glömmer bort det igen. En anledning att inte ha dåligt samvete för sina hyllvärmare alltså. :)

Freja sa...

När jag skriver recensioner försöker jag mer skriva om min upplevelse än vad boken handlar om, för det är vad jag själv vill läsa hos andra. Om jag får veta för mycket om en bok blir den inte så spännande att läsa själv...

Skriviver sa...

Håller absolut med! När jag köper eller lånar böcker går jag mest på intuition i kombination med visuellt intryck av boken, och språket och känslan i texten på den första sidan. Och när jag läser recensioner är det känslan jag är ute efter, känslan, språket och någon slags övergripande setting/tema. Det är allt som behövs :)

/Linda

Mrs Calloway sa...

bibliotekens gamla röda band ger inga ledtrådar utöver författarnamnen. ibland känns det väldigt spännande