lördag 4 oktober 2014

Livet börjar på fredag av Ioana Pârvulescu


Ingen bokmässa för mig i år och det var så klart trist, men samtidigt lite bra, eftersom jag fortfarande har en del kvar att läsa från förra årets Rumänien-tema.

Rumänien, alltså. Jag vet inte om jag hade en jätteklar bild av vad jag förväntade mig av en rumänsk bok, men något i stil med Livet börjar på fredag av Ioana Pârvulescu (översatt av Jeana Jarlsbo) var det helt säkert inte. Pârvulescu skriver om Bukarest långt före kommunisttiden, ett Bukarest där konflikter avgörs medelst duell och kvinnorna fortfarande går runt i korsett, trots alla dess nackdelar.

Handlingen är förlagd till vintern 1897, strax före nyår och vi får följa ett myller av karaktärer genom årets sista dagar. Där finns den unga Iulia Margulis som läser Vanity Fair och drömmer om kärleken, den ännu yngre budpojken Nicu som springer kors och tvärs på diverse uppdrag, chefen för den allmänna säkerheten Costache Boerescu och den mystiske Dan Kretzu, vars bakgrund ingen känner till och många spekulerar om. En slags sammanfattning till historien finns på det fenomenala omslaget, där viktiga händelser gjorts till notiser i tidningen Universum, vilken även den tar upp mycket plats i romanen.

Upplägget och tidsperioden känns lite Charles Dickens. Det är högt och lågt, fattiga och rika, historier som griper tag i varandra. Riktigt så bladvändarvänligt som Dickens i sina bästa stunder blir det nu inte riktigt. Faktiskt har jag svårt att komma ihåg mycket av handlingen och jag tyckte aldrig att det blev särskilt spännande. Trots det tycker jag mycket om den här boken och framtidshoppet som genomsyrar den. Jag gillar karaktärerna, jag gillar de rumänska namnen (som jag nu kan uttala någorlunda korrekt tack vare min tålmodiga rumänska kompis), jag gillar det snöiga Bukarest. Det här är en bok att krypa upp i fåtöljen med, en regnig söndageftermiddag.

(Okej, jag bara måste säga det igen: Omslaget! Älskar det! Vet inte vem som gjort det, men denna person borde få pris!)

Inga kommentarer: