lördag 4 oktober 2014

Läsplanering

Annikas bokbloggsjerka:

Planerar du vad du ska läsa och när och hur går du i så fall till väga?

Nja. Alltså jag försöker. Till exempel gav jag mig själv en sommarutmaning (senaste tillskottet här) som fortfarande inte är riktigt klar (men oktober är också en sommarmånad, väl?). Jag har också tänkt att jag borde ägna hösten åt att ta mig igenom några riktiga klassiker - sådana där som tillhör allmänbildningen och där jag redan vet lite vad som händer, men som jag aldrig faktiskt läst.

Men oftast blir det spontanval från hyllan med olästa böcker. Det är ju så mycket som ska stämma… Genre, svårighetsgrad, författare, språk och inte minst storlek, vilket kanske låter som ett fånigt kriterium, men är ack så viktigt om jag måste stuva in en bok bland all annan bråte jag släpar med mig i handväskan. Av samma skäl är jag dessutom en parallelläsare och brukar ha minst tre-fyra böcker av olika typ på gång samtidigt. Rätt bok på rätt plats, det är mitt motto.

16 kommentarer:

Boklysten sa...

Det enda jag planerar är rec.exen. Resten väljer jag efter vad jag känner för just där och då.

Sandra sa...

Jag känner igen mig i det där att planera lite klassikerläsning... men sen blir det ändå inte av. Spontanläsning för mig bara!

Monika sa...

Jag har inte så mycket i väskan så jag kan släpa med mig en tegelsten, men ofta försöker jag hitta den som e-bok också så jag har pappersboken hemma och e-boken med mig :)

Lena sa...

Det är svårt att hålla planeringar. Oftast slinker det med något spontant.

Bara hittepå sa...

Låter som en bra blandning!

Bara hittepå sa...

Även om det inte blir att av läsa en bok just när man tänkt, så gör det kanske ändå att man har några titlar i bakhuvudet som lämpliga spontanval. :)

Bara hittepå sa...

Ambitiöst! :) Så borde jag kanske också göra, men jag tror jag skulle glömma bort hur långt jag kommit i boken om jag hade två kopior...

Bara hittepå sa...

Lite av varje är aldrig fel.

Unknown sa...

det sista mottot tycker jag var riktigt bra! Det kan jag verkligen hålla med om!

Eva Karlsson sa...

Sedan jag skaffade Storytel så är det enkelt att ha med sig böcker i väskan... Jag gillar att bestämma mig för stunden vad jag vill läsa. Försökte ett tag med en lista men den kändes mer borde än lustfylld efter ett tag.

Ewa K sa...

Än så länge är det ju varmt och skönt. Helt okej att kalla det för sommar :)

Freja sa...

Jag läser strikt en bok åt gången och är numer rätt välplanerad i min läsning. När det gäller att köpa böcker är jag rent av otyglad, så god planering blir nästan ett måste...

Bara hittepå sa...

Så bra! :)

Bara hittepå sa...

Förstår fördelarna, men jag är allt en bläddermänniska.

Bara hittepå sa...

Haha, tur att ha någon på min sida!

Bara hittepå sa...

Här har du en otyglad bokköpare till! Finns det något bättre än att ströva runt i en bokhandel en mulen eftermiddag?