onsdag 8 mars 2017

Fem kvinnliga

Så här på internationella kvinnodagen vill jag tipsa om några riktigt bra fackböcker skrivna av kvinnor. Nej, stryk det. De är inte riktigt bra utan helt galet fantastiska. Den sortens böcker som gör att omgivningen börjar snegla misstänksamt på en för att man inte kan sluta babbla om obskyra detaljer som plötsligt framstår som de intressantaste i hela världen.

För att läsa mer om de tre första kan du klicka på titeln så kommer du till respektive inlägg. De två sista har jag inte skrivit om här på bloggen, men de är så bra att de fick vara med ändå.

Bea Uusma - Expeditionen

En lyckad bok om en misslyckad ballongflygning till Nordpolen. Jag har försökt intressera mig för ämnet förut (har bott granne med ett polarmuseum utan resultat) men det var inte förrän jag läste Uusmas bok som jag förstod polarisens fascination.

Arika Okrent - In the Land of Invented Languages

Få saker är mer bara hittepå än påhittade språk. Vissa har skapats i underhållningssyfte, andra som ett idealistiskt försök att skapa fred på jorden. Mötet med dansken som har esperanto som modersmål är guld.

Dava Sobel - Longitude (Longitud)

En skygg urmakare löser ett av 1700-talets viktigaste tekniska problem - att avgöra ett fartygs öst-västliga position ute på havet. Det är svårt att inte heja på den anspråkslöse John Harrison som kämpar på med sina precisionsklockor i ur och skur.

Barbara Demick - Nothing to Envy (Inget att avundas)

Demicks gripande intervjuer med nordkoreaner som flytt till Sydkorea åskådliggör både de omänskliga förhållanden de lämnat bakom sig och svårigheterna att anpassa sig till det nya livet. Fruktansvärd läsning, men samtidigt svår att lägga ifrån sig. 

Rebecca Skloot - The Immortal Life of Henrietta Lacks (Den odödliga Henrietta Lacks)
Världen över utförs försök på HeLa-celler, en sorts mänskliga celler som är tillräckligt stabila för att med lätthet odlas på laboratorium. Men de ursprungliga cellerna togs från den fattiga, svarta cancerpatienten Henrietta Lacks på 50-talet - utan att hon eller hennes familj informerades. Tankeväckande, sorgligt och ett ämne som är aktuellt även idag.




6 kommentarer:

Annika sa...

Vilken bra samling böcker! Lyssnade på Beas bok och blev helt fascinerad, både av hennes beslutsamhet och hur hon går helt upp i projektet. Ett plus för att det var hon själv som läste, kändes än mer närvarande, och jag älskar hur hennes fina dialekt skiner igenom i varje stavelse.

Elin Säfström sa...

Oj, vad spännande! Har läst Nothing to Envy (som var fruktansvärd och jätteintressant), men ingen av de övriga.

Bara hittepå sa...

Eller hur, hennes hängivenhet och entusiasm är så smittsam. Och det är något speciellt när det är författaren själv som läser. Boken kommer liksom närmare då.

Bara hittepå sa...

Jag kan ju självklart bara gissa, men jag tror att Okrent skulle kunna vara något för dig. :)

Anonym sa...

Jag blir alltid lite full i skratt när någon rekommenderar Uusmas bok. Jag föreslog den till bokcirkeln och med viss motstånd blev den vald. Sedan blev jag sjuk och varken läste den eller gick på mötet då den togs upp, men hörde att precis alla i gruppen älskat den. Den finns ju också i en fin bildutgåva som de då hade förundrats över och beundrat. Och jag har fortfarande inte läst den! :D

Bara hittepå sa...

Haha, ja så kan det gå. :)

Jag läste pocketutgåvan, men i just det här fallet skulle det nog varit bättre med den inbundna utgåvan (eller ljudboken som Annika föreslog - den lät lovande). Hoppas du får tillfälle att läsa den vid tillfälle. :)