onsdag 28 september 2016

Genomskrivning två är färdig!

Jag tycker inte att textmassan jag åstadkommit förtjänar att kallas ett utkast – möjligen ett utkast till ett utkast? – och det är därför jag fastnat för det mindre dramatiska ordet genomskrivning. Mitt fokus har inte varit på att producera text, utan jag har sett på skrivandet som en hjälp för att utveckla intrigen. Det är helt enkelt lättare för mig att fundera medan jag skriver eftersom jag är mitt inne i den aktuella scenen istället för att se på den utifrån. Om jag i slutändan slänger 99% av det jag har knåpat ihop i det här skedet så gör det inte så mycket.

En och en halv månad tog det att ta sig igenom berättelsen från början till slut den här gången och mycket har möblerats om på vägen. Genomskrivning ett landade på 15000 ord och tvåan är ungefär lika lång, men full med fotnoter om saker jag vill lägga till eller kolla upp. Ursprungligen hade jag tänkt ägna den här omgången åt att fylla på med gestaltning, men när jag tog mig an texten kände jag att där fanns en del mer grundläggande strukturproblem jag ville ordna upp först, framför allt gällande upplösningen. Nu är jag ganska nöjd med hur berättelsen slutar och hoppas att vetskapen om vart det hela är på väg ska hjälpa mig även med de inledande kapitlen. 

Nästa steg blir att skriva ut hela rasket och gå igenom noga med överstrykningspennor i olika färger för det som ska behållas, utvecklas eller slängas. Undertecknad har ju en stor svaghet för allt som kan köpas i en pappershandel (hej anteckningsböcker! hej klistermärken!), så det här steget är mer en pennbaserad belöning åt mig själv än en strikt nödvändighet.

Och om en vecka eller så är det dags att inleda genomskrivning tre! Eller kanske att jag vågar kalla det utkast ett den här gången?

4 kommentarer:

Eva Karlsson sa...

Vad kul, grattis!
Låter härligt med att skriva ut och jobba med överstrykningspennor i olika färger :-)
Förresten så härmade jag dig ett tag och skrev varje kväll ner vad jag hade åstadkommit i skrivväg, berömde mig själv och klistrade dit en stjärna eller ett hjärta (det var det jag hade hemma)men sedan efter några veckor slutade jag av okänd anledning. Ska nog leta upp den där anteckningsboken igen.

Bara hittepå sa...

Tack! Det känns skönt att ha betat av en runda till. Tidigare har jag ofta gjort misstaget att försöka göra för mycket på en gång (intrig, miljö, karaktärer, dialog…), med följd att jag gått i stå någonstans i kapitel tre. Med det här sättet blir framstegen tydligare, just eftersom det går att skriva ut alla de där sidorna efteråt, även om de är av mycket lägre kvalitet än det jag skulle ha skrivit med ett mer grundligt tillvägagångssätt. Och som sagt, överstrykningspennor! :D

Så kul att du provat på klistermärkesmetoden. Ibland är det befriande att få fokusera på det man ändå åstadkommit istället för den oändliga räcka fel som fortfarande behöver fixas till. Jag klistrar ju dagligen, men jag tänker att den kan passa bra även som punktinsats om man t.ex. ska komma tillbaka efter ett längre uppehåll.

Skriviver sa...

Å vad härligt att du kommit igenom runda två! Jag tror verkligen att ditt sätt är jättebra - önskar att jag själv hade klarat att göra precis så från början. Men jag har istället fem hundra sidor manus som är super-redigerat på vissa ställen, och inte har någon text alls på andra ställen. Inget vidare :(

Och jag förstår precis grejen med pennorna! Har samma läggning själv. Det är något så ofantligt härligt med allt som går att köpa i en pappershandel. Till och med gem - som jag aldrig någonsin använder. Måste börja, tror jag ;)

Bara hittepå sa...

Å andra sidan har du 500 sidor och jag har 75… Tror du vinner ändå… ;)

Ett användningsområde för gem är för övrigt som markörer för vilken sida man befinner sig på i sin anteckningsbok. Jag nämner det för att jag för första gången i mitt liv upptäckt att jag faktiskt har ett gembehov. :) Har du förresten någon gång sett en video av hur gemtillverkning går till? Det är helt hypnotiserande.