söndag 3 juli 2016

Mitt allra bästa skrivtips

Det senaste året har jag experimenterat med olika sätt att skriva. Inte vad gäller texten – om någonting så tycker jag att jag verkligen rotat mig i min favoritgenre (fantastik för barn/ungdom). Nej, det jag menar är de yttre och inre förutsättningarna för att kunna skriva långsiktigt och hålla motivationen vid liv.

Till exempel har jag utvärderat hur det fungerar att skriva på olika tider och kommit fram till att morgonen är absolut bäst för mig, trots att jag avskyr att gå upp tidigt. En annan sak är att jag inhandlat bredvidläsning i form av olika böcker om skrivande (till exempel Writing Fantasy and Science Fiction som jag nämnde i ett inlägg ganska nyligen). Dessutom anordnade jag ju min “skrivretreat i hemmet” som hjälpte mig att bli av med en massa tankebråte som hindrade mig från att glädjas åt skrivandet (jag känner faktiskt fortfarande av effekten fastän det var flera månader sedan och tänker anordna en ny nästa gång jag kör fast).

Men detta är inte det bästa. Jag har nämligen påbörjat en ny vana som underlättar mitt skrivande varje dag och som får mig att gå från motvillig till skrivsugen på bara några minuter. Ok, ok, vissa dagar är så klart hopplösa ändå, men jag överdriver inte när jag säger att denna mirakelmetod har 80-85% framgång.

Detta är vad jag gör: Jag har en skrivdagbok (fin! specialinhandlad!) jag skriver i inför varje skrivpass. Och om jag skriver 500 ord får jag ett pris, nämligen ett klistermärke. Visst är det fånigt? Men det funkar så himla bra.

Så här ser mina dagboksanteckningar ut i princip varje dag:

Den 3 juli, 2016
- Ååååh, vad jobbigt. Jag vill verkligen inte skriva. Min historia är så dålig. Allt går fel. Ja ja, jag skriver väl lite nu då, men TRO INTE att jag kommer tycka det är roligt.  
- Nämen hoppsan, där skrev jag visst 500 ord. Klistermärketajm!

Dvs att få skriva ner hur jobbigt allting är gör att jag kan lägga det åt sidan och ägna min tid åt att föra min berättelse framåt istället. Och även om idén med klistermärkena är barnslig, löjlig, etc så ingjuts jag av en viss stolthet när jag bläddrar genom dagboken och ser ett klistermärke på nästan varje sida (jag ger mig själv skrivledigt utan dåligt samvete de dagar jag har besök eller liknande).

Har du något mind trick som fungerar för dig?

8 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

toppenidé!

Bara hittepå sa...

Ja, det fungerar faktiskt! :)

Eva Karlsson sa...

Vad fiffigt att skriva bort hindren först och sedan ge sig själv beröm + klistermärke. Nu blev jag intresserad av vilka märken du använder? Hjärtan, stjärnor eller bilder av något slag?
Blev lite sugen att testa.

Bara hittepå sa...

Nu har jag lagt in en bild. Jag stod väldigt länge och valde i affären, men jag låtsades att det var till en yngre fiktiv släkting, så förhoppningsvis var det ingen som undrade. :)

Hanneles bokparadis sa...

(jag ljuger - vill inte skriva något negativt :)

Bara hittepå sa...

Okej :)

Skriviver sa...

Jag har inget mindtrick som jag använder just nu, men jag har faktiskt prövat ungefär samma metod (klistermärken i min vanliga almanacka, utan anteckning till) under nanowrimo, och det fungerade fantastiskt bra för mig! Nu blir jag sjukt inspirerad att köra din metod, för jag tänkte hela tiden att jag skulle fortsätta med klistermärkesmetoden eftersom den funkade så bra, det var bara problemet med att för stora klistermärken i almanackan (och ju större, desto bättre) gör att det inte går att se vad som står där. Och alltså, det är absolut inte fånigt! Det är helt enkelt så hjärnan fungerar. Älskar hjärnan :)

Bara hittepå sa...

Roligt att det är samma för dig. :) Och då hänvisar jag till dig nästa gång någon i min närhet småskrattar åt min klistermärkesrutin. Men visst är det lite läskigt att det är så lätt att manipulera sin egen hjärna? Min skrivmotivation har som sagt verkligen skjutit i höjden sedan jag började med detta (jag har just klistrat in dagens märke).