lördag 13 juni 2015

Det skrivs!

Jag känner att jag är på väg någonstans med den här berättelsen. Just nu är det väldigt dålig, platt text, men mitt mål är inte att det här utkastet ska bli bra, utan att det ska bli färdigt.

Som jag nämnt förut försöker jag mig på att skriva mer strukturerat och inte fastna någonstans på vägen, så som skett så ofta förr. Innan jag påbörjade det här utkastet skrev jag därför ner 189 punkter (=händelser) som jag ville ha med i mitt manus. Mitt mål nu är omsätta denna lista i löpande text, eftersom det är svårt att veta hur väl de där punkterna fungerar på riktigt. Vissa punkter kan avhandlas i en mening, andra kräver 300 ord eller mer.

Så långt har jag hunnit med 52 punkter och det verkar som att hela utkastet kommer att nå mycket måttliga 25000 ord. Längden bekymrar mig dock inte, eftersom jag vill använda det här utkastet till att fundera över logiken i det som sker. Är den här personens reaktion rimlig? Hur svårt skulle det här vara på riktigt?

Under arbetets gång lägger jag in kommentarer i texten om vad som inte funkar och vad som behöver broderas ut mer för att bli trovärdigt. Tanken är att jag sedan ska arbeta fram en bättre punktlista, som ligger ganska nära den slutgiltiga händelseutvecklingen. Den tänker jag sedan använda till utkast två, där jag behöver fokusera mer på hur jag skriver, d.v.s. dialog, gestaltning, berättarröst etc. För tillfället provar jag tonläge hej vilt utan att bry mig om kontinuitet.

Är detta mirakelmetoden som kommer att leda till ett färdigt och fantastiskt manus? Det återstår att se. Men jag noterar att jag skriver och det i sig måste ses som gott.

Trevlig helg!

6 kommentarer:

P.M. Wilson sa...

Det låter som ett bra sätt det där med att skriva punkter/händelser som ett skelett som du bygger på till ett färdigt manus. Jag kan tänka mig hur det sätter igång fantasin medan du skriver text till punkterna och samlar ihop en del material där du sen kan plocka ut det som fungerar och inte gör det. Spännande :)

Bara hittepå sa...

Hej och välkommen hit! :) Det är ju en rätt simpel sak egentligen, men det här punktlistandet har faktiskt inneburit lite av en revolution för mitt utkastskrivande. Tidigare har jag provat att skriva kapitelsynopsis, men i oinspirerade stunder är det lättare att hitta motivationen att skriva ett stycke på 200 ord än ett helt kapitel på 2000, så för mig funkar detta bättre.

Och precis som du gissade så kom fantasin igång under själva listandet. Jag ändrade om en hel del runt punkt 120 och jag ser verkligen fram emot att provskriva den delen av manuset.

Skriviver sa...

Ja! Det är klart att det måste ses som gott! Det är ju underbart att du skriver och det låter så härligt att du har hittat ett sätt som fungerar så bra. Jag tror verkligen på att bara släppa på och skriva hej vilt det där första utkastet (som jag själv hittills aldrig har lyckats med, men jag ska definitivt försöka göra så nästa gång). Heja! Heja!

Bara hittepå sa...

Tackar, tackar! Så här bra flyt har jag inte haft på åratal faktiskt. Naturligtvis vet jag att det inte kommer att vara för evigt (hej lägenhetsflytt i augusti!), men just därför vill jag verkligen försöka få ut så mycket det bara går av den här perioden.

Eva Karlsson sa...

Härligt att skrivandet flyter på! Trevlig midsommar - med eller utan svenska små grodor.

Bara hittepå sa...

Nämen så roligt att höra av dig, trots blogguppehållet. Önskar även dig en glad midsommar! Här blir det grodfritt (har försökt få mina vänner att inse små grodornas storhet, men man måste nog vara uppväxt med dem, tyvärr – oförståendet har varit totalt), men fint midsommarväder har vi fått åtminstone. :)