lördag 8 juli 2017

Otto er et næsehorn av Ole Lund Kirkegaard

Dags för något snällt och upplyftande. När Topper hittar en magisk blyertspenna bestämmer han sig för att rita en noshörning. En noshörning som får liv och kliver ut i rummet. Otto är gul, som tapeten han ritades på, och dessutom otroligt hungrig. Medan gardinerna ryker ger sig Toppers kompis Viggo ut för att köpa rågbröd att mata den med. Vilket inte är det lättaste, visar det sig, för hos den lokala bagaren är misstänksamheten stor. Varför skulle någon vilja köpa tio rågbröd på en gång?

Ole Lund Kirkegaard (mest känd för Gummi-Tarzan) är en av de charmigaste barnboksförfattarna jag känner till. Infallen staplas på varandra och berättelsen kan ta vilken vändning som helst. Dessutom är alla så härligt obrydda av de katastrofer de utsätts för. När Otto dråsar genom golvet först ner en våning och sedan en våning till blir grannen fru Flora bara glad och ställer till med kaffebjudning för hela huset.

Jag lyssnade på Storytel och det är jag glad för. Berättelsen om Otto är som gjord för högläsning, med en massa underliga ljud (särskilt från Otto) och överdrivna karaktärer. Storytel kategoriserar den som lagom för 6-9 år, men själv tycker jag nog att 6-99 hade passat bättre, för även vi något äldre kan behöva en gul noshörning lite då och då.

4 kommentarer:

Bokstund sa...

Så mysig den låter! ��

Bara hittepå sa...

Extremt mysig! :) Möjligen aningen för rolig för att lyssna på kring läggdags, så som jag brukar.

Elin Säfström sa...

Haha, det låter verkligen jättetrevligt! Eventuellt skulle min treåring kunna uppskatta den - det är inte klokt vad hon kan ta till sig böcker (och annat) avsedda för större barn, helt på sitt eget sätt. Tack för det upplyftande tipset.

Bara hittepå sa...

Det är väl bara att prova. Worst case scenario är att du får skratta på egen hand inför en oförstående dotter. :)