söndag 23 oktober 2016

Bokmässan i Frankfurt!

Ett litet uppehåll från skrivandet blev det denna helg då jag tog tåget till Frankfurt för att besöka världens största bokmässa. Och jo, den är STOR! Alltså helt enormt stor. Fyra gigantiska mässhallar med flera våningar som ligger runt ett jättetorg. Mina ben är totalt slut av allt vandrande, fastän jag bara var där lördag/söndag, dvs de dagar då allmänheten är välkommen.

Till min förvåning var mässan i Frankfurt ganska annorlunda mot den i Göteborg:
  • Medan seminarierna är minst halva grejen med Göteborg, var det ganska ont om seminarier här. De som ändå hölls var mer av typen “korta intervjuer med några som vunnit ett pris”. Lite synd, men jag gissar att det beror på att mässan är mer till för branschfolk som vill köpa och sälja internationella rättigheter än som kulturevenemang i sig.
  • Samtidigt ska sägas att de seminarier som fanns var gratis. För två mässdagar låg det totala inträdet på 28 euro. Det hade inte räckt långt i Göteborg.
  • En annan rolig sak var det enorma internationella utbudet. Sverige fanns representerat så klart och jag uppskattade att få bläddra i några nyutkomna svenska titlar som jag bara läst om på bloggar förut. Som språknörd var det också en upplevelse att få vandra runt bland böcker på så oerhört många språk.
  • Trots storleken, var mässan extremt välorganiserad. Biljettkontroll och genomgång av väskan tog bara några minuter och trots mitt dåliga lokalsinne kom jag inte vilse en enda gång tack vare det extremt tydliga skyltandet. Även matmässigt tycker jag att Frankfurt var snäppet bättre än Göteborg, åtminstone när det gäller snabbhet och tillgång på sittplatser. Själva maten var kanske inte det roligaste jag satt i mig. 
  • En annan skillnad mot Göteborg var den stora andelen cosplayers, dvs personer som klär ut sig till olika karaktärer. Personligen tycker jag det verkar rätt opraktiskt att gå runt på mässa i full utstyrsel, men så länge jag själv får gå i mina vanliga bekväma kläder tycker jag att det är väldigt trevligt med alla dessa kostymer.
Temat i år var Flandern och Nederländerna, och den författare jag fick mest lust att läsa var Aline Sax. Hon gav ut sin första roman som femtonåring (så här ligger man lite efter i planeringen!) och har sedan dess doktorerat i historia, samt skrivit flera historiska romaner för unga. Hon pratade om sin roman Het meisje en de soldaat (Flickan och soldaten), om vänskapen mellan en afrikansk soldat och en blind belgisk flicka under andra världskriget. Aline Sax berättade att hon valde att låta flickan vara blind för att hon redan visste hur kriget såg ut från alla fotografier, men ville utforska hur det luktade, lät och kändes. Enligt Wikipedia har Sax översatts till svenska, men jag har inte lyckats hitta hennes böcker någonstans. Synd, men jag fortsätter hålla utkik.

Nyfiken blev jag även på Kristina Gehrmanns grafiska roman i tre delar, Im Eisland (I Islandet), om sir John Franklins misslyckade expedition för att utforska Nordvästpassagen. Kanske något för alla dem som läst Bea Uusmas Expeditionen? Kan inte föreställa mig annat än att den kommer översättas till svenska så småningom, särskilt som den just belönats med ungdomsbokspriset Deutscher Jugendliteraturpreis i kategorin för fackböcker.

Det har varit en intensiv helg och jag åkte faktiskt hem några timmar tidigare än planerat för att jag inte orkade mer. Förmodligen kommer det ta några år innan jag blir sugen på att åka igen, men det var roligt att åtminstone en gång i livet få uppleva denna jättemässa!

Utsikt över en liten del av en av mässhallarna
Svensk närvaro
Thailändska bilderböcker
Finaste montern?


13 kommentarer:

Annika sa...

Låter ju som ett bra sätt att spendera helgen på! Tycker det är rätt kul ändå med dom som orkar köra cosplay. Vore ju en dröm att ens manus blir till en bok och att någon klär ut sig till en av karaktärerna :-D

Bara hittepå sa...

Jo, det måste verkligen kännas speciellt att se någon klä ut sig till en karaktär man själv skapat! Om det aldrig händer är min plan B att skriva en roman om en affärsman, så kan jag låtsas att varje herre i kostym som surt skyndar förbi på gatan egentligen kör cosplay som min karaktär sedan.

Annika sa...

Haha! Ja, det var ju en väldigt bra idé 😄

MissMagic sa...

Åh jag måste uppleva en bokmässa där någon gång. :) Det låter helt magiskt :)
Jag är själv cosplayare men har aldrig cosplayat på en bokmässa. Däremot på comic com och science fiction mässan.
Jag brukar tänka på att min cosplay ska vara någorlunda bekväm att gå omkring i. Blir också lite förundrad över hur vissa orkar gå runt i riktigt obekväma dräkter haha ^^ Men imponerande är det :)
Jättekul att läsa ditt inlägg även om jag blir sjukt avis haha XD

Bara hittepå sa...

Ja, det tycker jag absolut att du borde! :) En kollega till mig förklarade efteråt att de har tyska mästerskapen i cosplay under mässan och att det även showas en del. Allt det där missade jag eftersom jag fokuserade på annat, men kanske värt för dig att kolla upp i mer detalj om du åker någon gång.

Skriviver sa...

Å, det låter jättekul! För mig blev det ingen bokmässa i år heller, men NÄSTA år, DÅ! Någon gång skulle det förstås vara helt fantastiskt att åka utomlands på mässa, det verkar otroligt coolt. Och någon gång måste du ju faktiskt komma hit på bokmässan! (det vore väldigt roligt att få ses in real Life...)

Bara hittepå sa...

JAAA, det är klart vi ska ses! :) :) Från och med nästa sommar kommer jag ju att bo i Köpenhamn så det blir lite lättare att ta sig till svenska evenemang också. Frankfurt är definitivt värt ett besök, men för den vanliga besökaren är Göteborg ändå ett snäpp vassare tycker jag (men kanske skillnad om man har bättre koll på tyskt kulturliv än vad jag har).

Eva Karlsson sa...

Vad roligt att du var på Frankfurtmässan och roligt att du delade med dig av upplevelsen. Skulle vara kul att bese en jättemässa någonstans någon gång. När det gäller mässan i Göteborg så har jag varit där två gånger, i egenskap av reporter, och någon gång skulle jag vilja åka dit i egenskap av ... you know what :-) plötsligt vågade jag inte säga det :-)

Bara hittepå sa...

Jag har ju varken varit på mässa som reporter eller you-know-what, så där ligger du ändå före mig. :D Gissar att mässor upplevs totalt olika beroende på i vilken roll man besöker den. Jag drömmer så klart också om att få åka till Göteborg “i jobbet”, men samtidigt är det rätt skönt att få vara där privat och råda över sin tid alldeles själv. Vissa av de mer framgångsrika deltagarna verkar ganska stressade ibland när de slussas från programpunkt till programpunkt. :)

P.M. Wilson sa...

Nu tror jag att du lyckades sälja in Frankfurtmässan också, nästa år vill jag åka dit! I år har jag bara varit på Skriv2016 som är fokuserad till skrivande människor men nästa år. Då!

Bara hittepå sa...

Skriv2016 kände jag inte till, men det verkar ha varit ett bra program. Bra att det finns mässor och konferenser med olika inriktning. Det finns ju så många aspekter av bokvärlden som är intressanta att lära sig mer om.

Skriviver sa...

Ha! Då är det bestämt då? Nästa år i Göteborg!!! ;)

Bara hittepå sa...

Det låter bra! :) :) Får jag bara ihop det ekonomiskt så kommer jag vara där.