lördag 9 juli 2016

Läser just nu


En somrigt kravlös bokbloggsjerka denna vecka:

Vi kör en superenkel fråga i veckan: vad läser du just nu och vilken bok har du tänkt ta till efter den är utläst?

Jag har alltid flera böcker på gång samtidigt. Ibland läser jag kontinuerligt i allihop, ibland får en av dem ta en paus om de är för krävande eller för lättviktiga eller helt enkelt bara fel för min sinnesstämning just då. Den senaste veckan har jag läst i följande fyra:

På soffbordet ligger Anyone but Ivy Pocket av Caleb Krisp som jag inhandlade på rekommendation av Miss Magic (tack!). En tolvårig kammarjungfru med mytomana drag som får i uppdrag att överlämna ett mystiskt halsband till… Ja, jag orkar inte dra hela handlingen här, men det är viktorianskt, det är överdrivet och det är rätt kul. Lagom ansträngande läsning efter en arbetsvecka som varit rätt bananas.

I handväskan ligger Der Hals der Giraffe/Giraffens hals av Judith Schalansky om en biologilärarinna i forna Östtyskland. Vemodigt och välskrivet om en kvinna som på ytan är extremt rationell och vill förstå hela världen i naturvetenskapliga termer, men där man samtidigt anar en undanträngd sorgsenhet över att livet inte blev som hon ville. Det är första romanen jag läser av Schalansky, men förmodligen inte den sista. Jag är alltid imponerad av författare som lyckas fånga läsaren utan att det egentligen händer så mycket i berättelsen. 

För mina skrivbehov läser jag vidare i Writing Fantasy and Science Fiction som jag redan nämnt flera gånger och har dessutom börjat på Writing Children’s Fiction av Yvonne Coppard och Linda Newbery. Den är lite seg i starten med långa utläggningar om vad barnlitteratur egentligen är, men jag tror den tar sig. Dessa två läser jag några sidor i taget när jag vill få lite nya vinklar på skrivandet.

Det som fattas på min lista är en riktigt bra fackbok. Jag har några som väntar i hyllan, men de är aningen för seriösa för mig i nuläget. Jag får ta tag i dem efter semestern istället när det frigjorts lite diskutrymme i min hjärna.

16 kommentarer:

Lion´s Library sa...

Som fackbok tyckte jag väldigt mycket om Min europeiska familj :)

Bara hittepå sa...

Åh, bra tips! Den ska jag hålla utkik efter. Jag brukar gilla det Karin Bojs skriver i DN. Tack! :)

Eva Karlsson sa...

Jag tycker också om böcker om där det till synes inte händer så mycket men där man ändå fångas. Tänker att jag ska närstudera några sådana böcker för egen utveckling men det har ännu inte blivit av.

Bara hittepå sa...

Ja, det har jag också tänkt att jag borde göra. Jag är ganska dålig på att analysera uppbyggnaden av en roman samtidigt som jag läser, även om jag gör det mer nu än förut. Det är väl en övningsfråga helt enkelt. För mig är det lättare att snappa upp det som särskiljer språket: rytm, stilnivå, karaktärernas olika röster.

Om du gör slag i saken skulle jag gärna läsa ett inlägg om dina tankar. Och för egen del ska jag kolla igenom bokhyllan och se om jag hittar något lämpligt att titta närmare på i höst eller vinter. Tror det vore mycket lärorikt!

Robert W sa...

Der Hals der Giraffe är en intresseväckande titel ;)

Monika sa...

Ivy Pocket har ju synts en del bland bokbloggarna den senaste tiden :)

Bara hittepå sa...

Det tycker jag också. Jag är ännu inte helt säker på varför romanen heter som den gör, men jag tror det har att göra med giraffhalsen som ett exempel på evolutionär anpassning till miljön. Huvudpersonen ser på sin omvärld genom evolutionens glasögon - vem är svag (nästan alla), vem överlever?

Bara hittepå sa...

Ja, det är tack vare bokbloggeriet som jag fick upp ögonen för den. :)

Hanneles bokparadis sa...

hört gott om desa två.

Bara hittepå sa...

Ja, de är mycket olika sinsemellan, men båda är högst läsvärda.

Evelina Nilsson sa...

Åh Ivy Pocket vill jag läsa! Tror att det skulle kunna vara böcker som passar mig.

Bara hittepå sa...

Dessutom är det perfekt sommarläsning. :)

Mrs Calloway sa...

Schalansky låter som något för mig. reserverade den på bibl. på stört. Ivy pocket låter också lockande

Bara hittepå sa...

Nämen så roligt. Hoppas du gillar den du också! :)

MissMagic sa...

Ahhh! Så kul att du läser och gillar Ivy! :D Jag har beställt bok två i serien och väntar på att den ska komma :)

Bara hittepå sa...

Tack för tipset! :)