lördag 16 april 2016

Biografiproblemet

Veckans bokbloggsjerka:

Hur ställer du dig till biografier, memoarer och liknande? Är det något du läser, har du någon favorit, finns det någon du skulle vilja veta mer om eller är det något som du absolut inte är intresserad av?

Biografier är det sällan jag läser. Inte egentligen på grund av bristande intresse, utan snarare för att de jag försökt mig på har varit av skiftande kvalitet. Antingen är de akademiska tegelstenar som aldrig vill ta slut, eller hafsverk som prånglas ut så snabbt som möjligt innan biografiobjektet har förbrukat sina femton minuter i rampljuset. Visst, mm, ja, jag överdriver, men jag tror på fullt allvar att det är riktigt, riktigt svårt att skriva en bra biografi.

Självklart finns det också författare som lyckas. En bok jag genast kom att tänka på var Longitude av Dava Sobel som jag skrivit om tidigare. Det är kanske inte en biografi i ordets striktaste mening eftersom den allra främst handlar om det på 1700-talet så viktiga longitudproblemet – i korta drag hur skepp kan veta var någonstans på havet de befinner sig. Förgrundsgestalt är dock John Harrison, en engelsk urmakare som inte bara var helt briljant (vilket framkommer redan på omslaget), men också så försynt och allmänt anständig att världen inte tog honom på allvar.  Istället för att firas som hjälte blev han motarbetad och fick ägna hela sitt långa liv åt att bevisa att hans uppfinningar fungerade, trots att det borde varit uppenbart.

För den som tänker att detta kanske kunde vara något, men är det inte lite torrt ändå, vill jag säga: 1. Det är det inte. 2. Boken är på under 200 (inte särskilt tättskrivna) sidor. 3. Jag har ingen tredje punkt, men jag vill rekommendera boken å det varmaste.

Nu ser jag fram emot att läsa alla andras tips, så att jag kan bli av med mina biografifördomar.

13 kommentarer:

Boklysten sa...

Den boken låter intressant. Tack för tipset!

Monika sa...

Jag kan hålla med dig lite om det du skriver först. Naturligtvis finns det biografier som är både tunna och välskrivna, men att hitta dem...

Bara hittepå sa...

Jag sträckläste den. :)

Bara hittepå sa...

Väldigt bra ämne för en jerka, faktiskt, för att få lite tips...

bokslukaren sa...

Jag kan rekomendera flera bra, inte alltför tjocka biograrfier, den senaste läste jag i påsk. Till den dagen jag blir fri av Awen Mohtade. En biografi om Katarina Taikon. Såa bra!

bokslukaren sa...

Okej, fick till författarnamnet helt fel. Lawen Mohtadi skulle det så klart vara, sorry

C.R.M. Nilsson sa...

Det du nämner i inledningen är anledningen till att jag har svårt för biografi- och memoargenren. En får vaska ordentligt för att hitta det som är bra.

Bara hittepå sa...

Åh, bra tips! Den ska jag kolla upp. Jag hade definitivt en Katitzi-period när jag var yngre. Taikon kunde konsten att skriva om allvarliga ämnen för barn.

Bara hittepå sa...

Ja, det är en knepig genre.

Anna sa...

Låter mycket intressant. Tack för tips! :)

Camilla sa...

Det där låter som en bok som jag skulle gilla! Den måste jag komma ihåg.

Bara hittepå sa...

Roligt! :)

Bara hittepå sa...

Baserat på vad jag läst på din blogg så tror jag absolut att den skulle kunna vara något för dig.