onsdag 6 juni 2018

Nordiskt nittonhundratal (lästips sökes!)

Jag har länge varit skeptiskt inställd till läsutmaningar, men när jag så äntligen provade passade det mig som hand i handske. Eller låt mig säga hand i specialsydd handske, för jag tror inte att det hade funkat alls lika bra om jag hade följt någon annans mönster istället för att ta fram mitt eget. När min gamla utmaning var klar upplevde jag det som ett tomrum, och därför har jag valt att sätta upp ett nytt läsmål, men med en förändring: Den här gången blir det ännu färre regler, och jag tänker inte ens ha något slutdatum att sträva mot. Det jag kom fram till förra gången var nämligen att själva utmaningen var att gräva fram bra böcker som jag annars inte hade läst. Lästempot i sig kändes betydligt mindre viktigt.

Och den här gången blir temat nordiskt nittonhundratal! En bok per årtionde – av vem som helst och om vad som helst. Svårare än så är det inte. Om jag inte täcker in alla nordiska länder gör det heller ingenting. Läslust är viktigare än disciplin.

Några böcker finns redan med på läslistan, men jag vill gärna ha fler tips. Min svenska/nordiska läsning har varit eftersatt i tio år på grund av utlandsvistelse, och jag har mycket att ta igen. Så hjälp mig gärna!

Favoritförfattare? Bortglömda klassiker? Vad är omistligt? Och vad är "mistligt" men bra ändå?

8 kommentarer:

Eva sa...

Med ditt motto "Läslust är viktigare än disciplin" blir det garanterat en trivsam läsutmaning. Jag har inga tips men tänkte på Springkällan av Kerstin Ekman. Den minns jag som väldigt bra. Tog precis fram den, kanske dags för omläsning. En annan är Maken av Gun-Britt Sundström.


Bara hittepå sa...

“Jag har inga tips” skriver du, men så kommer du ändå med två strålande rekommendationer. Springkällan (i samma band som Häxringarna) ligger faktiskt redan i min hylla och väntar på att rätt tillfälle ska infinna sig. Jag har aldrig läst Kerstin Ekman och det är en av anledningarna till att jag valde det här temat. Sundström känner jag inte ens till namnet. Så tack! Det är precis sådana här luckor i mitt läsande som jag vill uppdaga och täppa till. :)

Annika sa...

Hm, kommer bara på barn- och ungdomsförfattare. Tyckte mycket om typ allt av Maria Gripe på den tiden, och då mest Skugg-serien. Var även helt fixerad av Kriget om Källan, av Connie Möller (tror jag att författaren heter, eller så var hon inte svensk...?), men vet egentligen inte om den var bra? Har inte vågat läsa om som vuxen då jag är rädd att förtrollningen skulle brytas.
Har extremt dålig koll på de övriga skandinaviska ländernas litteratur (så pinsamt egentligen) och ser fram emot att ta del av vilka böcker du väljer.

Elin Säfström sa...

Tänker följa dig här och se vad du gräver fram. Alltid så intressant att höra om vad du läser. Har noll tips - årgångslitteratur är inte min grej.

Bara hittepå sa...

Barn- och ungdomsförfattare är väl perfekt. Tack för två bra namn! Maria Gripe var det länge sedan jag läste också. Tyckte om henne när jag var yngre även om jag minns att jag läste med visst obehag. Det vore intressant att läsa i vuxen ålder faktiskt. Ska se om hon kan komma med!

Jag kollade igenom vad Cannie Möller har skrivit och kände igen flera av titlarna, så jag har nog läst något av henne också även om jag inte minns så noga längre.

Bara hittepå sa...

Jag läser så du slipper. :D

För mig är det nästan tvärtom faktiskt när det gäller nyskrivet eller inte. Jag kan känna att en bok är FÖR nyskriven ibland. Att jag inte riktigt kan närma mig den för att det är för mycket ståhej i vägen med recensioner och författare i morgonsoffor och det ena med det andra.

Skriva läsa leva sa...

Låter som en kul utmaning. Följer med spänning. :)
Såg att Annika redan tipsat om Maria Gripe. Hon har ju lång spännvidd så där går det att hitta både tidigt och sent materiel. Annars finns ju en del arbetarlitteratur att sätta tänderna.

Bara hittepå sa...

Intressant att även du tänkte på Gripe. Det får nog bli något av henne så småningom. Och arbetarförfattarna ja, där finns ju otroligt mycket att välja bland. Ivar Lo-Johansson blir nog först ut bland dem – han är ännu en sådan där författare som det aldrig blivit av att jag läst. Har du några speciella arbetarfavoriter?