tisdag 31 januari 2017

Läsutmaning utan inreseförbud

I dessa dystra tider behöver jag ett motgift till Trumps förenklade världsbild och det motgiftet heter litteratur. Min egen lilla läsutmaning för året blir därför att läsa en bok från vart och ett av länderna som berörs av det där befängda inreseförbudet. I skrivande stund är de sju: Syrien, Irak, Iran, Jemen, Somalia, Sudan och Libyen.

Med hjälp av den helt fantastiska sidan Världslitteratur kom jag fram till följande preliminära författarlista:

Syrien - Samar Yazbek
Iran - Nasrin Siege
Irak - Abbas Khider
Jemen - Mohammad Abdul-Wali
Somalia - Nadifa Mohamed
Sudan - Tayeb Salih
Libyen - Ibrahim al-Koni

Jag gör detta för min egen skull, men om någon mer vill vara med är det självklart bara trevligt. En bok, flera böcker, här finns inga krav. Och ytterligare tips på böcker tas tacksamt emot.

10 kommentarer:

Skriviver sa...

Oj, vilket fantastiskt initiativ! Spontant känner jag att jag jättegärna också vill vara med :)Så länge jag kan hitta böcker som jag genuint verkligen vill läsa, förstås. Sjukt bra tänkt.

Bara hittepå sa...

Det skulle vara så himla roligt om du är med. Hoppas du kan hitta något du får lust att läsa. Det tog lite grävande (jag vet verkligen pinsamt lite om litteratur från länder utanför Europa och Nordamerika), men nu är jag rätt nöjd med namnen jag fick ihop. Av författarna på min lista är jag nog allra mest nyfiken på Abbas Khider (https://varldslitteratur.se/person/abbas-khider).

Annika sa...

Kan inte bidra med något tips men gillar tanken med din läsutmaning! Så sjukt egentligen att vi i princip bara läser europeiskt och nordamerikanskt. Kan tänka mig att berättelsernas strukturer ser olika ut mot de man normalt läser, och ser fram emot någon typ av återkoppling om du orkar och vill :) Hoppar inte på läsutmaningen, mest för att jag inte har tid att läsa just nu, men om du rekommenderar någon av författarna efter din läsning skulle det vara väldigt intressant att läsa åtminstone någon bok när det finns mera tid över.

Bara hittepå sa...

I Sverige ges det ut ganska lite litteratur som inte är skriven på svenska eller engelska i original tycker jag. Särskilt i pocket, som är det jag föredrar. Inte konstigt då om läsningen blir skev. Och det bidrar ju ännu mer att folk i allmänhet (till exempel jag) har så dålig koll på utländska författare att det är svårt att veta vilka namn man ska fråga efter. Jag kände inte till något av författarna på min lista för ett par dagar sedan (eller jo, hade hört talas om Tayeb Salih, men kunde inte placera honom). Och då skriver ändå både Abbas Khider och Nasrin Siege på tyska.

Jag tänker skriva om böckerna här sedan (åtminstone de som fångar mig), så du kan ju se om det är någon som lockar dig.

Annika sa...

Om man läser något om andra länder än Europa/Nordamerika, då är det ändå i princip alltid en europé/nordamerikan som skriver från "vår" synvinkel snarare än "från insidan".

Elin Säfström sa...

Det är ju så här överlag även med filmer och serier - där ser man ju utöver det inhemska knappt någonting som inte är engelskspråkigt eller möjligen danskt. Men åh, så bra att närma sig dessa länder och deras kultur, som reaktion på det där jävla asets fjärmande från dem.

Bara hittepå sa...

Ja, det tror jag du har rätt i. Och det behöver ju inte nödvändigtvis vara något negativt i sig, men det är synd om det alltid blir samma.

Bara hittepå sa...

Precis. Och ofta när det är något på ett annat språk tänker man (=jag) att det säkert är något svårt och pretentiöst. Men så behöver det ju inte alls vara.

Lugn. Det ordnar sig. sa...

Det här måste jag säga var en av de mer konstruktiva motreaktionerna jag sett på det förfärliga inreseförbudet. Hurra för det! Jag måste dessutom erkänna att jag inte hört talas om en enda av författarna. Jag försöker skapa mig ett liv med mindre och mindre deadline-stress, så därför tänker jag inte haka på hela utmaningen, men jag ska välja en bok från någon av de länderna och läsa den. Tack för tips!
/Liv

Bara hittepå sa...

Det var snällt sagt. Och detta är tänkt att vara så kravlöst som det bara kan bli. Om du hittar en bok du vill läsa vore det jätteroligt om du är med. :)