söndag 28 februari 2016

Pride and Prejudice and Fanfic

Jag missade att bokbloggsjerkan var tillbaka och gick miste om flera roliga helger, men nu är jag med. Ämnet denna vecka:

Vad anser du om fanfic överlag och har du några bra lästips inom den genren?

Med stigande ålder har en viss tidsbrist infunnit sig i mitt liv, så jag begränsar mitt läsande till publicerad litteratur. Om jag ska ägna mer än 20 minuter åt att läsa något vill jag att det ska vara en text som stötts och blötts av författaren i minst ett år och där en kritisk redaktör granskat varje bokstav. Text vinner på att redigeras, så är det bara.

Av denna anledning är min kunskap om fanfic på nätet mycket begränsad. Däremot har jag läst några romaner som väl får räknas till kategorin. t.ex. Death Comes to Pemberley och Pride and Prejudice and Zombies. DCtP är en deckarhistoria, författad av självaste PD James, som utspelar sig efter händelserna i Austens roman. PPaZ är… Ja, det hörs ju precis på namnet vad det är.

Ingen av böckerna var någon riktig höjdare, men för den (t.ex. undertecknad) som läst Stolthet och fördom tillräckligt många gånger för att kunna snappa upp minsta återanvända replik, hade de ett visst underhållningsvärde. På det hela taget känner jag dock inte att jag kan rekommendera böckerna till andra än de allra mest inbitna Austen-fansen (och de har väl ändå redan läst dem). När jag kollar igenom mitt bloggarkiv inser jag att jag inte ens orkade skriva ihop och posta en kort recension om dem.

Nu blev det här ett ganska surt inlägg känner jag och det var inte alls meningen. Egentligen tycker jag att det är roligt att det finns fanfic. Tusentals (miljontals?) människor som spinner vidare på sina favoritberättelser, som övar sitt språk, som analyserar karaktärer… Jag tycker det låter ljuvligt. Däremot är jag inte övertygad om kvaliteten på slutprodukten (även om jag är beredd att bli övertygad om motsatsen).

Men det gör kanske inte så mycket? Är det inte skapandet som är själva grejen? Att fördjupa sin upplevelse genom att själv närvara i berättelsen, att kunna påverka den i en ny riktning?

Jag är väldigt osugen på att läsa mer fanfic, men däremot vagt positiv till att skriva lite själv. Kanske något att överväga till nästa Nanowrimo? Femtiotusen ord som jag aldrig skulle tvinga någon annan att läsa.

2 kommentarer:

MissMagic sa...

Jag älskar att läsa fanfiction. Ibland är kvalitén väldigt hög. Många som skriver fanfiction låter andra korekturläsa dem innan de läggs ut. Men det är klart att det finns sämre kvalité också på vissa. Men jag tycker även publicerade böckers kvalité kan växla väldigt mycket. trotts att en bok lästs av många innan den trycks upp. :) Så det är lika blandat i fanficvärlden som i bokvärldne enligt mig :)

Bara hittepå sa...

Jo, det har du nog rätt i att det finns pärlor att upptäcka för den som letar lite. Men för något längre än en kort novell skulle jag nog behöva minst två betrodda personer som gick i god för berättelsen i fråga. :) Åtminstone nu för tiden. Jag hade nog resonerat annorlunda när jag var yngre och lyckades klämma en bok i veckan utan större problem.

Välkommen hit förresten. :)