lördag 17 maj 2014

Efterköp

Bokbloggsjerkan denna vecka:

För dig som läser e-böcker: brukar du köpa en fysisk bok av en e-bok som du har gillat?

För dig som inte läser e-böcker: kan du ge exempel på en bok som du t.ex. lånat på biblioteket, gillat och sedan köpt ett eget ex. av?


Jag har ständig hyllångest (så många böcker! så lite plats!), så jag skulle aldrig köpa en bok bara för att äga den. Däremot händer det att jag köper en bok jag redan läst, men som jag har för avsikt att läsa om.

Senaste exemplet var ungdomsfantasyn Lyckans hjul av Cynthia Voigt. Lånade den som 12-åring och var HELT SÅLD. Så fort jag hade läst sista sidan började jag om från början igen, först en gång och sedan en gång till. Läste den alltså tre gånger på en vecka!

Förra året råkade jag komma att tänka på den och letade genast reda på den engelska versionen på Amazon. Den höll! Kanske var läsupplevelsen lite mindre omtumlande den här gången, men det var spännande och romantiskt och sorgligt om vart annat och framför allt kändes huvudpersonen Birle förvånansvärt modern. För tillfället har jag inte inga bokslukande 12-åringar i min närhet, men hade jag det skulle jag köpa ännu fler kopior och ge bort i present.

14 kommentarer:

Monika sa...

Jag har ännu inte läst om någon av mina ungdomsfavoriter, vågar nog inte riktigt :)

Bara hittepå sa...

Nej, det är verkligen inte allt som står sig!

KajsaLisa sa...

Visst är det så, man måste hushålla med hyllplanen, har samma ångest själv Finns det någon som bloggar om bokhyllor, skulle behöva lite tips.

Bara hittepå sa...

Haha, det skulle jag också behöva, men utöver att komplettera med extra hyllplan och överhyllor, är det nog självdisciplin som gäller. :)

Anonym sa...

Jag älskade också Lyckans hjul i tonåren. Har nog kvar den men har nog inte läst den sedan just tonåren. Kul att höra att den höll!

Bara hittepå sa...

Roligt att du också läst och älskat! Har frågat runt bland vänner, men många verkar ha missat den. Synd, för den har något extra.

Ewa K sa...

Skulle kanske ge mig på att läsa om någon ungdomsfavorit. Undrar vilken det i så fall skulle bli?

Bara hittepå sa...

Låter som en utmärkt idé. :)

Mrs Calloway sa...

eftersom jag just nu överraskat mig själv med att läsa Lians Hearns fantasyserie Sagan om klanen Otori med stort intresse känner jag på mig att jag kanske skulle fortsätta med Ursula Le Guin. och så nämner du Cynthia Voigt som jag också skulle kunna tänka mig.
och, visst, så många böcker, alldeles otillräckligt med plats och - värst av allt - så lite tid!

Helena sa...

Barndomsfavoriter är undantaget för mig med :)

Bara hittepå sa...

Åh, Ursula Le Guin, där sade du något…

Bara hittepå sa...

Det är något visst med dem!

Freja sa...

Jag är oekonomisk på alla sätt när det gäller böcker. Jag läser inte e-böcker och jag lånar inte på bibblan... Jag gillar fysiska böcker. och jag vill ha dem kvar hos mig när jag läst dem...

Bara hittepå sa...

Jag är likadan! Gillar att kolla igenom hyllan då och då, och tänka tillbaka på hur det var att läsa böckerna som står där.