lördag 9 april 2016

Läsning med andan i halsen

Lämpligt nog är temat för helgens bokbloggsjerka följande:

Berätta om en bok (eller flera) som du tycker är riktigt spännande!

Jag har alldeles precis skrivit om Hägring 38 av Kjell Westö som jag dröjde med att läsa just eftersom den beskrevs som en thriller på omslaget (men sedan älskade jag den). Uttalade spänningsromaner, deckare och äventyrshistorier är helt enkelt inte något jag är tycker är så… ja, spännande. Nog finns det undantag, men det är sällan de lyckas fånga mig enbart genom spänning om det inte också finns något annat med i bilden.

Men det innebär så klart inte att jag aldrig sträckläser böcker bara för att jag MÅSTE veta vad som händer sedan. Bara att dessa romaner sällan står på den hylla i bokhandeln som märkts “Spänning”.

Senaste exemplet var trilogin om Engelsfors som jag skrivit om tidigare (här och här). Tonårshäxor, svensk småstad, världens undergång och en historia som är full fart framåt från första till sista sidan. Man vet att man blivit fångad av en bokserie när man planerar sitt nästa Sverige-besök så att man garanterat kommer ha tid till att besöka en bokhandel och köpa nästa del.

8 kommentarer:

 1. Jag får en känsla av att vara den enda som inte läst Engelsforstrilogin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så kände jag också innan jag läste den. Det blev sådan Engelsfors-feber ett tag.

   Radera
 2. Har nog lite samma inställning som du, ofta är det inte spänningen jag söker utan mer en handling med twist, böcker som är oberäkneliga alltså.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, oberäkneligheten är viktig, samtidigt som det ju är en balansgång för författaren - det ska ju sys ihop på slutet på ett trovärdigt sätt också.

   Radera
 3. Jag tycker egentligen att "spänning" inte är en genre, det finns ju i nästan alla böcker. Fast på olika sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du rätt i, lite som “romantik” tycker jag.

   Radera
 4. Har bara läst första men vill gärna läsa vidare för jag gillade den :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår inte hur du kan låta bli att slänga dig över del två :D

   Radera